Werkdruk reden voor daling aanmeldingen geneeskundeopleidingen?

Werkdruk reden voor daling aanmeldingen geneeskundeopleidingen?

Dat de werkdruk binnen de zorg veel te hoog ligt, is algemeen bekend. Maar uit een recente peiling van Medisch Contact blijkt dat ruim 40% van de respondenten (artsen en geneeskundestudenten) het zelfs afraadt om geneeskunde te studeren. De belangrijkste reden: De werkdruk van artsen is te hoog!

 

Hoge werkdruk veroorzaakt uitstroom van huisartsen

Het artikel meldt dat een arts recentelijk gestopt is als huisarts vanwege de werkdruk. En dat terwijl er al een tekort is aan huisartsen in ons land. Zonde! We respecteren zonder meer de keuze van deze arts, laat dat voorop staan. Maar het is pijnlijk om te zien dat bevlogen professionals het vak vaarwel zeggen vanwege de stress en hoge verwachtingen. Deze uitstroom onderstreept hoe belangrijk het is om naar oplossingen te zoeken die werkdruk verminderen en talent behouden.

 

Gezamenlijke inspanningen tegen werkdruk

Kunnen we nu niet kijken naar hoe we dit probleem collectief aan kunnen pakken? De werkdruk drastisch verminderen?

Administratieve lasten verminderen kan bijvoorbeeld een aanzienlijke impact hebben. Minder papierwerk betekent meer tijd voor patiëntenzorg en een lagere werkdruk voor artsen. Als technologie hierbij helpt, kan het probleem collectief aangepakt worden. Hoewel er geen eenvoudige oplossing is voor het werkdrukprobleem, wijzen ervaringen uit dat digitale systemen een waardevolle rol kunnen spelen bij het verminderen van administratieve taken. Laat dat nu net onze missie zijn!

 

Effectieve systemen als oplossing

We gaan niet beweren dat onze systemen dé oplossing zijn voor het probleem, de cijfers liegen er immers niet om dat het probleem ontzettend groot is. Maar klanten bevestigen dat onze administratieve systemen effectief bijdragen aan werkdrukverlaging. Taken kunnen soms wel twee keer zo snel worden uitgevoerd, wat huisartsenpraktijken direct ten goede komt.

Als we er daarmee voor kunnen zorgen dat de werkdruk van een handvol huisartsen behapbaar blijft en ze het prachtige vak als huisarts blijven uitoefenen, dan zien we dat al als winst. Maar we gunnen het uiteraard iedere zorgprofessional om met plezier en minder werkdruk hun werkzaamheden uit te kunnen voeren.

 

Samen naar een oplossing

De werkdruk in de zorg blijft een belangrijk aandachtspunt en de dalende aanmeldingen voor geneeskundeopleidingen zijn zorgwekkend. Het is daarom cruciaal dat artsen en (zorg)organisaties de handen ineenslaan om samen naar effectieve oplossingen te zoeken. Technologie kan een deel van de last verlichten en bijdragen aan het behoud van artsen.
 

Interesse in een effectieve aanpak?

Bent u benieuwd hoe digitale systemen de werkdruk in uw huisartsenpraktijk kunnen verminderen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Top