Internetveiligheid voor Zorgprofessionals: Een Complete Gids

Internetveiligheid voor Zorgprofessionals: Een Complete Gids

Gisteren, 6 februari was het Safer Internet Day. Op Safer Internet Day wordt er wereldwijd aandacht besteed aan veilig internet. De campagnes die deze dag ingezet worden, richten zich met name op de bescherming van jongeren en kinderen. Op de site van SIC (Safer Internet Nederland) & Mediawijsheid zijn tal van artikelen en instructies te vinden over relevante thema’s. Absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen en wat meer zicht te krijgen in hoe u uw kinderen kunt beschermen in de snel veranderende digitale wereld waarin o.a. TikTok, Instagram, Snapchat, WhatsApp en YouTube het leven van vele jongeren domineren.
 

Maar vanuit SaaSzorg, maken we graag van dit moment gebruik om stil te staan bij internetveiligheid voor Zorgprofessionals. Een (opfris)blog waar u op moet letten om veilig online te blijven. Cybercriminelen worden steeds gewiekster, ook binnen het zorgdomein, het is dan ook goed om alert te blijven. Deze gids biedt uitgebreide informatie en best practices om u te helpen uw online aanwezigheid veilig te houden.

SSL/HTTPS: Essentieel voor Veilige Online Communicatie

Het gebruik van SSL (Secure Socket Layer) en HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is fundamenteel voor het beschermen van gegevens tijdens online overdrachten. Let altijd op het (groene) slotje of het HTTPS-protocol in de adresbalk van uw browser. Dit betekent dat de verbinding versleuteld is en derden de informatie moeilijker kunnen onderscheppen.

SSL-beveiliging

Sterke en Veilige Internetverbindingen

Of u nu thuis of in een zorginstelling werkt, een sterke en veilige internetverbinding is essentieel. Gebruik sterke wachtwoorden voor uw WiFi-netwerk en zorg dat u regelmatig de software van uw router update. Vermijd openbare WiFi-netwerken voor het versturen van gevoelige informatie. Wanneer het niet kan wachten, maak dan een persoonlijke hotspot (in instellingen) op uw telefoon aan, en verbind uw laptop daarmee, op die manier weet u zeker dat het veilig is.

Omgaan met Persoonlijke en Patiëntgegevens

Wees uiterst voorzichtig met het delen van gevoelige informatie. Zorg dat u altijd controleert of een website betrouwbaar is voordat u persoonlijke of patiëntgegevens invoert. Dit geldt ook voor social media platforms en andere online communicatiemiddelen. Deel gevoelige informatie idealiter alleen via beveiligde platforms.

Waakzaamheid tegen Phishing en Social Engineering

Phishing-aanvallen en social engineering tactieken vormen een groot risico. Wees alert op verdachte e-mails en berichten. Phishing mails zijn frauduleuze pogingen om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. Social engineering is een techniek waarbij hackers psychologische manipulatie gebruiken om mensen te misleiden en vertrouwelijke informatie te verkrijgen.

Controleer te allen tijde het e-mailadres van de zender. Wees alert op mails die urgentie suggereren, spelfouten bevatten of u vragen om op een link te klikken of informatie in te voeren. Bij twijfel, open geen bijlagen of links en neem direct contact op met de betreffende instantie via een betrouwbare contactmethode. Train uzelf en uw collega's om dergelijke tactieken te herkennen.

Gebruik van Sterke Wachtwoorden

Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor al uw accounts is essentieel. Vermijd eenvoudige of voor de hand liggende wachtwoorden zoals '123456' of 'wachtwoord'. Gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Overweeg een betrouwbare wachtwoordmanager om uw wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren.

Mutifactor authentication (MFA)

Maak gebruik van multifactor authentication en gebruik hierbij minimaal tweestapsverificatie (2FA) op uw online accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, waarbij u naast uw wachtwoord ook een code moet invoeren die u ontvangt via uw telefoon of een authenticator app. Dit maakt het voor onbevoegden veel moeilijker om toegang te krijgen tot uw accounts.

Regelmatige Software- en Beveiligingsupdates

Zorg ervoor dat uw computer, smartphone en alle gebruikte applicaties up-to-date zijn. Software-updates bevatten vaak cruciale beveiligingspatches die kwetsbaarheden dichten. Regelmatig updaten is een eenvoudige maar effectieve manier om uw apparaten veilig te houden.

Veilig Omgaan met Patiëntgegevens

Bij het werken met patiëntgegevens is het van groot belang om deze altijd veilig en vertrouwelijk te behandelen. Gebruik gecertificeerde systemen voor het beheren en delen van patiëntgegevens en zorg ervoor dat deze niet toegankelijk zijn voor onbevoegden. Wees ook voorzichtig met het bespreken van patiëntinformatie in openbare of onveilige digitale omgevingen.

Cybersecurity Training en Bewustwording

Regelmatige training en bewustwording zijn essentieel om uzelf en uw team up-to-date te houden over de laatste bedreigingen en beste praktijken. Veel beveiligingsincidenten kunnen worden voorkomen door kennis en bewustzijn. Overweeg regelmatige trainingssessies en updates over cybersecurity.

Conclusie

Internetveiligheid in de gezondheidszorg is een dynamisch en essentieel onderdeel van de moderne zorgpraktijk. Door bovenstaande praktijken te implementeren en regelmatig te herzien, kunt u een veilige online omgeving voor uzelf, uw collega's en uw patiënten waarborgen.

Top