Doe Vriendelijk Dag | Random Acts of Kindness Day

Doe Vriendelijk Dag | Random Acts of Kindness Day

Wanneer heeft u voor het laatst iets voor een ander gedaan zonder wederdienst?
17 februari staat in het teken van ‘iets doen voor een ander’. Omdat we (tegenwoordig) in een behoorlijk individualistische maatschappij leven, leek het ons leuk om juist deze dag eens onder de aandacht te brengen.
 

Wat is het effect van vriendelijk zijn voor een ander?

Het uitvoeren van willekeurige daden van vriendelijkheid heeft een significant positief effect op de hersenen, wat leidt tot verschillende psychologische en fysiologische voordelen. Daden van vriendelijkheid veroorzaken de afgifte van hormonen zoals oxytocine, vaak aangeduid als het "liefdeshormoon", dat een cruciale rol speelt bij het vormen van sociale banden en het verhogen van vertrouwen tussen mensen. Dit hormoon wordt ook geassocieerd met het verlagen van de bloeddruk en het verhogen van gevoelens van algemeen welzijn [].

Verder verhoogt het betrokken zijn bij vriendelijkheid de niveaus van dopamine in de hersenen, een neurotransmitter geassocieerd met de "helpers high", een gevoel van euforie dat de stemming en psychologische gezondheid kan verhogen. Dit effect is vergelijkbaar met de endorfines die vrijkomen tijdens fysieke activiteit, en biedt een natuurlijke en diepgaande gevoel van geluk []. Opmerkelijk is dat vriendelijkheid ook de serotonine niveaus kan verhogen, een andere neurotransmitter die helpt bij de regulatie van de stemming, wat verder bijdraagt aan gevoelens van geluk en tevredenheid [].

Onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig daden van vriendelijkheid uitvoeren, minder stress, angst en depressie ervaren. Daden van vriendelijkheid kunnen de cortisolniveaus, het stresshormoon van het lichaam, verminderen en zijn getoond om pijn te verminderen door de productie van endorfines, de natuurlijke pijnstiller van de hersenen. Bovendien is vriendelijkheid in verband gebracht met een verhoogde levensduur, wat suggereert dat de voordelen van vriendelijkheid verder gaan dan onmiddellijke emotionele beloningen [].


Het gezegde luidt dan ook niet voor niets: “A simple act of kindness always sparks another”.
 

Klein-bericht-goed-gebaar

Kleine daad, groot gebaar!

Om u op weg te helpen een vriendelijke daad te verrichten, hebben we wat voorbeelden beschreven. Dit hoeven geen grandioze gebaren te zijn, het kan al iets kleins zijn zoals een compliment geven. Hier wat voorbeelden:

  • Schrijf een leuk berichtje op een post-it voor uw partner/kind/(groot)ouder/vriend of vriendin.
  • Drink een kop thee met iemand die het moeilijk heeft of zich alleen voelt.
  • Doneer (een) boek(en) aan een minibieb/buiten bibliotheek.
  • Help een buur of kennis met een klus(je).
  • Vraag of je een boodschap kan doen voor iemand die minder mobiel is in de straat.

 

Geniet van de "Helpers High"!

Top